Här är ett recept för en läcker glutenfri rulltårta med jordgubbar
Glutenfri rulltårta
Att baka en glutenfri rulltårta är både gott och det går dessutom snabbt att svänga ihop den.
Ingredienser:
3 ägg
3/4 dl strösocker
3/4 dl glutenfri mjölmix (exempelvis en mix av majs-, ris- och bovetemjöl)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt
En nypa salt
150 g färska jordgubbar, skivade
Florsocker (till servering)
Eventuell extra fyllning (till exempel vispad grädde eller vaniljkräm)
Instruktioner:
Börja med att förvärma ugnen till 200°C. Klä en långpanna (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper.
Separera äggulor från äggvitor i två olika skålar.
Vispa äggvitorna tills de är fluffiga och bildar mjuka toppar.
I en annan skål, vispa äggulor med strösocker tills blandningen är ljus och fluffig.
Tillsätt vaniljextrakt och blanda väl.
I en separat skål, sikta mjölet och bakpulvret tillsammans och blanda väl.
Vänd försiktigt äggulor i äggvita och tillsätt gradvis den siktade mjölblandningen. Blanda försiktigt tills allt är väl blandat.
Häll smeten i den förberedda långpannan och jämna ut den jämnt över pannan.
Grädda i förvärmd ugn i ca 10-12 minuter eller tills tårtbotten är fast och gyllenbrun.
Medan tårtbotten fortfarande är varm, vänd den upp och ner på ett bakplåtspapper som är pudrat med florsocker. Försiktigt avlägsna det andra bakplåtspapperet.
Sprid ut de skivade jordgubbarna över den varma tårtbotten. Om du vill kan du också lägga till en extra fyllning som vispad grädde eller vaniljkräm.
Rulla upp tårtbotten försiktigt från den långa sidan, med hjälp av bakplåtspapperet för att hjälpa till att hålla den rullad.
Låt rulltårtan svalna helt innan du skär den i skivor.
Servera din glutenfria jordgubbsrulltårta med en dust av florsocker på toppen och njut!
Detta recept ger dig en härligt luftig och saftig glutenfri rulltårta som är perfekt för att njuta av under sommaren med de färska jordgubbarna som fyllning!