En god och söt grotta
En söt och god grotta går fort att baka och kan fyllas med den sylt som man tycker om. Oftast är det hallonsylt som man använder men man kan också använda andra sylter. Du kan baka glutenfria och laktosfria hallongrottor. En hallongrotta är en klassisk svensk småkaka som består av en mördeg fylld med till exempel hallonsylt. Kakan är smulig och mjuk, och med en söt och syrlig fyllning i mitten. Namnet kommer från dess utseende – som själva kakan har en ”grop” i mitten och som fylls med till exempel hallonsylt, vilket liknar en grotta.
Hallongrottor är enkla att baka och mycket populära i Sverige, ofta serverade till fika eller som ett sött tilltugg på kafferep. Den mjuka mördegen kombinerat med den syrliga hallonsylten gör dem till en uppskattad favorit hos både barn och vuxna.
Här är ett recept för glutenfria och laktosfria hallongrottor
Ingredienser
200 g glutenfritt mjöl (t.ex. bovetemjöl, rismjöl eller mandelmjöl)
100 g mjölkfritt margarin
50 g strösocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
ca 1 tsk vaniljsocker
Hallonsylt (laktosfri om möjligt)
Glutenfria och laktosfria hallongrottor
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda det glutenfria mjölet med bakpulvret och vaniljsockret i en skål.
Tillsätt det mjölkfria margarinet och smula ihop det till en grynig massa.
Tillsätt strösockret och ägget och arbeta ihop till en deg.
Dela degen i små bitar och rulla dem till bollar.
Gör en liten grop i varje boll med tummen och lägg i en klick hallonsylt.
Grädda grottorna i ugnen i ca 10-12 minuter, tills de fått fin färg.
Låt dem svalna något innan servering.
Hoppas det smakar!
1 svar på “Glutenfria och laktosfria hallongrottor”