En spröd kaka med smak av kaffe
Här är ett recept på en glutenfri och laktosfri kaka med smak av kaffe. En kaka till kaffet är alltid gott att ha hemma eller att bjuda på när du får besök. Att ha en burk med kakor som är klara att läggas upp ifall du får oväntat besök kan till exempel vara bra att förbereda, och det tar inte så lång tid. Dessutom kan du ju själv bestämma hur stark kaffesmak du vill ha på kakorna.
Ingredienser:
200 g rumsvarmt laktosfritt margarin
ca 2 dl strösocker
2 ägg
2 dl glutenfri mjölmix
1 dl mandelmjöl
1 dl starkt bryggt kaffe (svalnat)
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
Glasyr (valfri):
1 dl florsocker
1 msk starkt bryggt kaffe
Glutenfri och laktosfri
Instruktioner:
Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en rund kakform (ca 24 cm i diameter) eller täck den med bakplåtspapper.
Vispa det rumsvarma margarinet och sockret i en skål tills det blir luftigt.
Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl efter varje tillsats.
Blanda i det glutenfria mjölet, mandelmjölet, bakpulveret och kakaon. Rör om tills allt är väl blandat.
Tillsätt det svalnade kaffet och blanda försiktigt till en jämn smet.
Häll smeten i den förberedda kakformen och jämna till ytan med en spatel.
Grädda i förvärmd ugn i ca 30-35 minuter, eller tills en sticka sätts in i mitten av kakan kommer ut ren.
Låt kakan svalna helt i formen innan du tar ut den och lägger den på ett serveringsfat.
Förbered glasyren genom att blanda florsocker och det starka kaffet i en skål tills det bildar en tjock glasyr. Häll glasyren över den svalnade kakan och låt den stelna innan servering.
Denna kaka har en underbar smak av kaffe och är perfekt för kaffekalas eller som en efterrätt till kaffeälskare. Var noga med att använda endast glutenfria och laktosfria ingredienser för att göra kakan helt fri från dessa allergener. Smaklig måltid!