Morotskaka

Att baka en glutenfri och laktosfri morotskaka är möjligt med några justeringar. Här är ett grundrecept för dig

Glutenfri och laktosfri mortoskaka

Ingredienser:

2 dl glutenfri mjölmix

2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

1/2 tsk malen ingefära

1/4 tsk malen muskotnöt

En nypa salt

2 dl riven morot

1 dl laktosfri mjölk (eller annan mjölkersättning)

1 dl rapsolja

ca 1 dl strösocker

1 dl ljusbrunt socker

2 ägg

1 tsk vaniljextrakt

Instruktioner:

Sätt ugnen på 175°C och smörj och mjöla en form.

Blanda mjölmix, bakpulver, bikarbonat, kanel, ingefära, muskotnöt och salt i en skål.

I en annan skål, vispa ihop ägg, strösocker, ljusbrunt socker och vaniljextrakt tills det är väl blandat.

Tillsätt olja och laktosfri mjölk i äggsmeten och blanda väl.

Blanda dessutom försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten tills det är jämnt blandat.

Rör sist ner den rivna moroten i smeten.

Häll smeten i formen och jämna till ytan.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter eller tills en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren.

Låt kakan svalna i formen i några minuter innan du stjälper upp den på ett galler för att svalna helt.

När kakan har svalnat helt kan du dekorera den med valfri glasyr eller strö lite florsocker över.

Glutenfri och laktosfri mortoskaka

Det är viktigt att följa receptet noga och använda de angivna ersättningsprodukterna för att säkerställa att kakan blir glutenfri och laktosfri.

Amerikanskt godis kan man dessutom använda för att lägga till en rolig och exotisk touch vid olika tillfällen. Det är perfekt för till exempel temafester, filmkvällar eller bara som en spännande variation från det vanliga godiset. Med sitt breda utbud av smaker och unika produkter som peanut butter cups, saltvattenstoffee och sura gummibjörnar, kan amerikanskt godis ge en extra glädje och överraskning till både barn och vuxna.

Här kommer ett recept på glutenfri och laktosfri mortoskaka, en klassisk småkaka som är både god och lätt att göra. Den här kakan har en härlig smak av smör och vanilj och är perfekt till fika.

Ingredienser:

  • 100 g laktosfritt smör (eller mjölkfritt margarin)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tesked vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 3 1/2 dl glutenfritt mjöl (t.ex. en glutenfri mjölmix för bakning)
  • 1/2 tesked bakpulver
  • 1/2 tesked salt

Gör så här:

1. Förbered ugnen och plåt:

  • Sätt ugnen på 175°C (över/undervärme).
  • Lägg bakplåtspapper på en plåt.

2. Blanda smör, socker och vaniljsocker:

  • Vispa eller rör ihop det laktosfria smöret (eller margarin) och strösockret i en bunke tills det blir mjukt och krämigt.
  • Tillsätt vaniljsockret och vispa in det ordentligt.

3. Tillsätt ägg:

  • Tillsätt ägget och vispa in det i smör- och sockerblandningen tills allt är väl blandat.

4. Blanda torra ingredienser:

  • I en separat skål, blanda det glutenfria mjölet, bakpulver och salt.

5. Blanda samman degen:

  • Tillsätt de torra ingredienserna till smörblandningen lite i taget och rör ihop till en jämn deg. Degen kommer vara mjuk och lite klibbig.

6. Forma kakan:

  • Ta degen och forma små bollar eller runda klumpar, beroende på hur stora du dessutom vill att kakorna ska vara. Lägg dem på bakplåtspapperet, med ett litet mellanrum.
  • Om du vill, kan du trycka lätt på varje boll med en gaffel för att ge den den klassiska mortoskakans form.

7. Grädda:

  • Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de är lätt gyllenbruna på kanterna.

8. Låt svalna:

  • Ta sedan ut kakorna från ugnen och låt dem svalna på plåten i några minuter innan du försiktigt flyttar dem till ett galler för att svalna helt.

Tips:

  • För variation kan du å andra sidan tillsätta lite rivet citronskal eller apelsinskal i degen för en frisk smak.
  • Om du gillar choklad kan du hacka laktosfri choklad och blanda i degen innan gräddning.

Nu har du dessutom en god och enkel glutenfri och laktosfri mortoskaka som passar perfekt till fika!


3 svar till ”Hur bakar man glutenfri och laktosfri mortoskaka?”

  1. […] baka glutenfria dammsugare är ett härligt sätt att njuta av en klassisk svensk bakverk utan gluten och genom att […]

  2. […] vilka produkter som efterfrågas och vad som kan locka kunder till just ditt bageri. Man kan baka eget glutenfritt bröd och andra bakverk som är […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *