Svårt att bryta ner laktos
Laktosintolerans uppstår när kroppen saknar tillräckligt med enzymet laktas, som behövs för att bryta ner laktos, sockret som finns naturligt i mjölk och mjölkprodukter. Det är då man säger att man är laktosintoleranta.
När laktasbristen inträffar kan laktosen inte brytas ner ordentligt i tunntarmen och istället når den tjocktarmen, där den jäses av bakterier och orsakar symtom som buksmärta, gaser, uppblåsthet och diarré hos de som är intoleranta.
Orsaken till laktosintolerans kan variera. Det kan vara genetiskt, där vissa människor producerar mindre laktas än andra. Det kan också vara förvärvat, vilket innebär att laktosintolerans kan bli utvecklade senare i livet på grund av faktorer som tarmsjukdomar, som celiaki eller Crohns sjukdom, eller andra medicinska tillstånd som påverkar tunntarmens förmåga att producera laktas.
Det är viktigt att notera att laktosintolerans inte är detsamma som mjölkallergi. Mjölkallergi är en immunreaktion mot mjölkproteinerna och kan vara allvarligare än laktosintolerans.
Laktosintoleranta
Laktosintolerans innebär att kroppen har svårt att bryta ner och absorbera laktos, som är en typ av socker som finns naturligt i mjölk och mejeriprodukter. Detta beror på en brist på enzymet laktas, som man behöver för att bryta ner laktosen i tunntarmen. När laktosen inte blir nerbruten ordentligt kan den nå tjocktarmen, där den orsakar obehagliga symtom som gaser, uppblåsthet, magont och diarré.
Symptom på laktosintoleranta
Uppblåst mage
Gaser
Diarré
Magont eller kramper
Illamående
Behandling
Personer med laktosintolerans kan undvika symtom genom att undvika laktoshaltiga produkter, eller genom att använda laktosfria alternativ som laktosfri mjölk, yoghurt och ost. Många använder också **laktastillskott**, som hjälper kroppen att bryta ner laktosen och undvika symtom när man äter mejeriprodukter.
Laktosintolerans är relativt vanlig och kan variera i svårighetsgrad. Där vissa människor tål små mängder laktos medan andra måste undvika det helt.