I Uppsala finns det flera restauranger och pizzerior som erbjuder glutenfria pizzor

Här är några populära ställen där du kan hitta hitta glutenfria pizzor

Hitta glutenfria pizzor

Pizzahuset Uppsala:

Pizzahuset är en populär pizzeria i Uppsala som erbjuder glutenfria pizzor på sin meny. Vidare är dom kända för sina goda pizzor med färska ingredienser och många valmöjligheter.

Domino’s Pizza Uppsala:

Domino’s är en internationell pizzakedja som också finns i Uppsala. De har glutenfria pizzabottnar tillgängliga för vissa av sina pizzor.

Trattoria Alessandro:

Denna italienska restaurang erbjuder glutenfria pizzor på sin meny. Dessutom ligger Trattoria Alessandro centralt och är känd för sin genuina italienska matlagning.

Il Forno Italiano:

En annan italiensk restaurang i Uppsala som erbjuder glutenfria pizzor. Il Forno Italiano är känt för sin autentiska atmosfär och läckra pizzor.

O’Learys Uppsala:

O’Learys är en sportbar och restaurang som erbjuder glutenfria alternativ, till exempel pizza. Och perfekt om du vill kombinera god mat med sportevenemang på storbildsskärm.

Pizzeria Palermo:

Palermo erbjuder glutenfria pizzabottnar och har ett brett utbud av pizzor med olika toppingar.

Restaurang och Pizzeria Remo erbjuder alla sorters glutenfria pizzor där du kan välja vilket innehåll du vill i din pizza. Och folk med grav celiaki brukar dessutom välja Pizzeria Remo och är väldigt nöjda med hur pizzan smakar.

De 10 bästa restaurangerna i Uppsala

De 10 bästa pizzeriorna i Uppsala

Tips

Ring i förväg: Det är alltid bra att ringa i förväg och bekräfta att glutenfria alternativ finns tillgängliga, dessutom just den dagen du planerar att besöka restaurangen.

Kontrollera korskontaminering: Om du har celiaki eller är känslig mot gluten, kan det till exempel vara bra att fråga hur de hanterar glutenfria pizzor för att undvika korskontaminering.

Dessa restauranger och pizzerior ger dig möjligheten att njuta av en god glutenfri pizza i Uppsala!

Glutenfri rulltårta med jordgubbar

Här kommer ett recept på glutenfri och laktosfri pizza – både god och lätt att göra, perfekt för alla som vill ha en pizza utan gluten och laktos!

Ingredienser:

För pizzadegen:

  • 25 g jäst (färsk)
  • 2 1/2 dl laktosfri mjölk (eller annan växtbaserad mjölk, t.ex. havremjölk)
  • 1 dl laktosfritt smör (eller mjölkfritt margarin)
  • 1 tesked strösocker
  • 1/2 tesked salt
  • 1 1/2 tesked fiberhusk (psylliumfröskal, för bättre konsistens)
  • 7 dl glutenfritt mjöl (t.ex. en glutenfri mjölmix för bakning)
  • 1 1/2 tesked bakpulver

För tomatsåsen:

  • 1 burk krossade tomater (ca 400 g)
  • 1 tesked olivolja
  • 1 liten vitlöksklyfta (finhackad eller pressad)
  • 1 tesked torkad oregano
  • 1/2 tesked socker
  • Salt och peppar efter smak

Använda ör toppingen:

  • Laktosfri riven ost (eller vegansk ost om du vill ha ett veganskt alternativ)
  • Valfri pizza topping, t.ex.:
    • Skinka eller kalkon
    • Pepperoni
    • Färska grönsaker (paprika, lök, svamp, tomat, oliver)
    • Basilika eller ruccola (som topping efter gräddning)

Gör så här:

1. Förbered degen:

  • Smula jästen i en stor bunke.
  • Värm laktosfri mjölk (eller växtbaserad mjölk) och smör (eller margarin) i en kastrull tills smöret smälter och blandningen är fingervarm (ca 37°C).
  • Häll den varma mjölk- och smörblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig.
  • Tillsätt socker, salt, fiberhusk, bakpulver och hälften av mjölet. Rör ihop till en klumpfri smet.
  • Tillsätt resten av mjölet lite i taget tills degen börjar forma sig och släpper kanterna. Arbeta degen i cirka 5 minuter. Degen ska vara mjuk, men inte för kladdig.
  • Täck bunken med plastfolie eller en bakduk och låt degen jäsa i ca 30-40 minuter, eller tills den har dubblats i storlek.

2. Förbered tomatsåsen:

  • Häll de krossade tomaterna i en kastrull och värm upp på medelvärme.
  • Tillsätt olivolja, hackad vitlök, oregano, socker, salt och peppar.
  • Låt såsen koka i ca 10-15 minuter, tills den tjocknar något. Smaka av och justera kryddorna vid behov.

3. Forma pizzadegen:

  • När degen har jäst klart, häll ut den på ett mjölat bakbord.
  • Dela degen i två delar om du vill göra två mindre pizzor, eller håll den som en stor pizza.
  • Kavla ut degen till en rund form, cirka 1 cm tjock, och lägg den på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.

4. Topping och gräddning:

  • Fördela ett jämnt lager tomatsås över pizzadegen.
  • Strö över laktosfri riven ost (eller vegansk ost om du föredrar det).
  • Lägg på önskad topping – skinka, pepperoni, grönsaker, eller vad du gillar!
  • Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter vid 225°C (över/undervärme) eller tills degen är genomgräddad och osten är smält och bubblig.

5. Servera:

  • Ta ut pizzan från ugnen och låt den svalna i några minuter.
  • Toppa gärna med färsk basilika eller ruccola innan servering för extra smak och färg.

Tips:

  • Om du vill göra pizzan ännu snabbare kan du använda en glutenfri pizzabotten som du köper färdig.
  • Pizzan går också bra att frysa – grädda den gärna lite kortare om du ska frysa den, så den inte blir övergräddad när du värmer upp den igen.

Nu har du en god, glutenfri och laktosfri pizza att njuta av!


2 svar till ”Var i Uppsala kan man hitta glutenfria pizzor?”

  1. […] är en populär aktivitet för många svenskar. Samtidigt kan det vara en utmaning att hitta glutenfria livsmedel medan man spelar. I denna sektion kommer vi att titta på möjligheterna till samtidig […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *