Här är ett grundrecept på en glutenfri pajdeg
Glutenfri pajdeg
Glöm inte att du ska ha kallt smör när du gör en glutenfri pajdeg. Du kan göra den både i maskin eller för hand beroende på om du har bråttom eller inte. Eller kanske till och med tycker att det känns bättre att göra den för hand. Det är det många som tycker och det är en smaksak. Pajdegen kan du sedan använda till mycket och fylla med det du tycker om och har hemma.
Ingredienser:
200 g glutenfri mjölmix (exempelvis en mix av majs-, ris-, bovetemjöl)
100 g smör eller margarin, kallt och skuret i tärningar
1 ägg
1 tsk salt
2 msk kallt vatten
Instruktioner:
Börja med att sätta ugnen på 180°C.
I en stor skål, blanda ihop glutenfri mjölmix och salt.
Lägg i smöret eller margarinet i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop det med fingertopparna eller en degskärare tills det blir smuligt och liknar grovt mjöl.
Ha i ägget och blanda väl.
Tillsätt sedan kallt vatten, lite i taget, och blanda ihop till en deg. Tillsätt inte för mycket vatten – degen ska vara fast och formbar, men inte kladdig.
Låt degen vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
När degen har vilat, ta ut den från kylskåpet och rulla ut den på ett mjölat bakbord eller mellan två bitar bakplåtspapper.
Placera den utrullade degen försiktigt i en pajform och tryck ner den ordentligt längs botten och kanterna.
Skär bort eventuellt överflödig deg längs kanterna och gör ett par hål i botten med en gaffel för att förhindra att degen bubblar upp under gräddning.
Förgrädda pajdegen i förvärmd ugn i cirka 10-12 minuter eller tills den har fått en lätt gyllenbrun färg.
Nu är din glutenfria pajdeg redo att användas för att göra en läcker paj med valfri fyllning!
1 reaktion på “Glutenfri pajdeg så här enkelt är det!”