Här har du ett recept på glutenfri långpannebröd

Här är ett enkelt och gott recept på glutenfritt långpannebröd. Det blir saftigt, luftigt och passar bra att frysa in.

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten (ca 37°C)

  • 25 g färsk jäst (eller 1 pkt torrjäst)

  • 1 msk bikarbonat
  • 2 msk rapsolja

  • 1 msk honung eller sirap

  • 1 tsk salt

  • 2 dl havremjöl (glutenfritt)

  • 2 dl majsmjöl eller glutenfri mjölmix

  • 3 dl filmjölk
  • 1 ägg
  • 3 dl bovetemjöl eller rismjöl

  • 1 dl pofiber

  • 1 tsk psylliumhusk (för bättre struktur)

  • Valfria frön till topping (t.ex. solrosfrön, chiafrön eller sesamfrön)

Gör så här

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten i en bunke. Tillsätt honung, olja och salt.

  2. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör sedan ner dem i degvätskan.

  3. Arbeta degen med en elvisp med degkrokar eller en köksassistent i cirka 5 minuter. Degen ska vara kladdig men inte rinnig.

  4. Låt jäsa övertäckt i cirka 30–40 minuter.

  5. Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper och bred ut degen jämnt med en slickepott.

  6. Strö över frön och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

  7. Grädda i 225°C (över- och undervärme) i cirka 20–25 minuter tills brödet fått fin färg.

  8. Låt svalna på galler innan du skär upp det i rutor.

Brödet håller sig saftigt i några dagar och går utmärkt att frysa.

Ett enkelt bröd att baka som också är perfekt att bjuda på men också att frysa in till senare tillfälle. Recept på glutenfri långpannebröd

Gör så här

Förvärm ugnen till 200°C. Smörj och mjöla en långpanna eller täck den med bakplåtspapper.

I en stor skål, blanda ihop glutenfri mjölmix, salt, bikarbonat och bakpulver. Om du väljer att använda några extra tillbehör som frön eller nötter, blanda dem också i mjölblandningen.

I en separat skål, vispa ihop filmjölk (eller yoghurt), ägg och olja tills det är väl blandat.

Häll den våta blandningen över den torra blandningen och rör om tills allt är väl blandat och inga klumpar finns kvar. Blandningen kommer att vara ganska tjock.

Häll smeten i den förberedda långpannan och använd en slickepott för att jämna ut den jämnt över pannan.

Grädda i förvärmd ugn i cirka 20-25 minuter, eller tills brödet är gyllenbrunt och en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren.

När brödet är klart, låt det svalna något innan du skär det i bitar och serverar det. Servera det med smör, ost eller din favorit pålägg.

Recept på glutenfri långpannebröd
Recept på glutenfri långpannebröd

Det här glutenfria långpannebrödet är perfekt för att servera till frukost, mellanmål eller som tillbehör till soppor och sallader. Det är saftigt, smakrikt och enkelt att göra!

Läs även mer hos Livsmedelsverket om gluten


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *