Så här bakar du dessa goda bitar
Glutenfria macarons så här bakar du dessa goda bitar
Här är ett grundrecept på glutenfria macarons. Att göra macarons kräver noggrannhet och precision så följ receptet och instruktionerna noga för bästa resultat.
Här är ett enkelt recept för att baka glutenfria macarons::
För macaronsskal
120 g mandelmjöl (viktigt att det är finmalt)
200 g florsocker
100 g äggvitor (ungefär 3 stora äggvitor, åldrade i kylskåp 1-2 dagar)
30 g strösocker
En nypa salt
Valfri pastafärg (om du vill färga macaronsen)
För fyllningen
150 g smör (rumsvarmt)
150 g florsocker
1-2 tsk vaniljsocker eller annan smakessens (t.ex. hallon, citron)
2-3 msk mjölk eller grädde (för att justera konsistensen)
Förberedelse
Separera äggen i förväg och låt äggvitorna stå i kylskåpet i 1-2 dagar. Detta minskar fuktigheten och gör att marängen blir bättre.
Förvärm ugnen till 150°C och förbered två bakplåtar med bakplåtspapper eller silpat-mattor.
Steg 1: Förbered de torra ingredienserna
Sikta mandelmjöl och florsocker genom en finmaskig sil minst två gånger för att få en jämn och fin blandning. Detta är viktigt för att få släta och fina macaronsskal.
Steg 2: Vispa marängen
Vispa äggvitorna med en nypa salt på medelhastighet tills de börjar bli skummiga.
Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa på hög hastighet tills du får styva och glansiga toppar. Tillsätt eventuellt pastafärg mot slutet och vispa tills färgen är jämn.
Steg 3: Macaronage (blandningen av maräng och mandelmjöl)
Vänd försiktigt ner mandelmjölsblandningen i marängen med en slickepott. Använd en cirkulär rörelse och var försiktig så att du inte vispar bort all luft.
Fortsätt vända tills smeten är blank och flyter sakta som en lava. Testa genom att droppa lite smet, den ska jämna ut sig själv efter några sekunder. Detta kallas ”macaronage”.
Steg 4: Spritsa och låt vila
Häll smeten i en spritspåse med en rund tyll. Spritsa ut små cirklar (ca 3 cm i diameter) på bakplåten med ca 3 cm mellanrum.
Slå försiktigt plåten i bänken några gånger för att få bort luftbubblor.
Låt macaronsen vila i 30-60 minuter tills ytan blir torr och du kan röra lätt på dem utan att smeten fastnar. Detta hjälper till att bilda den klassiska ”foten” på macaronsen.
Dags för ugnen
Steg 5: Grädda
Grädda macaronsen i 12-15 minuter i 150°C, men kontrollera efter 10 minuter så att de inte bränns. Skalen ska vara fasta men inte för mörka.
Låt macaronsen svalna helt på plåten innan du tar bort dem.
Steg 6: Gör fyllningen
Vispa smöret med florsocker och vaniljsocker tills det blir fluffigt. Sedan tillsätter du lite mjölk eller grädde för att få en mjukare konsistens.
Häll fyllningen i en spritspåse och spritsa ut på ena halvan av varje macaron och slutligen tryck sedan ihop dem med en annan halva.
Steg 7: Låt macaronsen mogna
För bästa resultat, låt macaronsen vila i kylskåpet i minst 24 timmar så att smakerna utvecklas.
Njut av dina glutenfria macarons!