Självklart! Här kommer ett långt, inspirerande och detaljerat inlägg med ett riktigt gott glutenfritt recept på kanelbullar – perfekt för dig som har celiaki, glutenintolerans eller bara vill baka något snällare mot magen utan att tumma på smak och saftighet.
🌀 Glutenfria kanelbullar – saftiga, doftande och alldeles underbara!
Kanelbullar är en svensk klassiker – doften av nygräddade bullar med kanel, smör och kardemumma väcker barndomsminnen och är ett självklart inslag till fika, kalas eller en mysig helg. Men att baka glutenfritt kan kännas utmanande – degen beter sig annorlunda, jäsningen är känsligare, och konsistensen kan lätt bli torr.
Men oroa dig inte – med rätt ingredienser och lite tålamod får du ljuvliga glutenfria bullar som är både fluffiga, smakrika och precis så där kladdiga i mitten som de ska vara.
🥣 Recept: Glutenfria kanelbullar
Ca 20–24 bullar
🌾 Ingredienser – deg:
-
50 g jäst (för söta degar)
-
5 dl mjölk (gärna rumstempererad eller fingervarm)
-
1 dl strösocker
-
1 tsk psylliumhusk (fiberhusk – viktigt för bindningen)
-
½ tsk salt
-
2 tsk nymald kardemumma
-
150 g mjukt smör eller mjölkfritt margarin
-
Ca 8–9 dl glutenfri mjölmix (gärna Finax röd eller Semper Fin Mix – börja med mindre, justera vid behov)
🍥 Fyllning:
-
100 g mjukt smör
-
1 dl strösocker
-
2–3 msk kanel
-
(valfritt: 1 tsk vaniljsocker)
🥄 Pensling & topping:
-
1 ägg (för pensling)
-
Pärlsocker
🧁 Så här bakar du glutenfria kanelbullar:
1. Förbered degvätskan:
Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölken (ca 37°C) och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt psylliumhusk och låt blandningen stå i ca 10 minuter – det blir geléaktigt och binder degen bättre.
2. Blanda degen:
Tillsätt socker, kardemumma, salt och smör i små bitar. Rör ner den glutenfria mjölmixen, lite i taget, tills degen blir smidig men ganska lös (den ska INTE vara fast som en vanlig vetedeg – det är normalt). Använd gärna elvisp med degkrokar.
Täck bunken med plastfolie eller kökshandduk och låt jäsa i ca 45–60 minuter på en dragfri plats.
3. Kavla ut degen:
Mjöla bakbordet ordentligt (med glutenfri mjölmix). Stjälp upp degen försiktigt och kavla ut till en rektangel, ca 1 cm tjock.
Bred ut smöret jämnt över ytan, strö över kanel och sockerblandningen.
4. Forma bullar:
Rulla ihop från långsidan till en rulle och skär i bitar (2–3 cm). Placera bullarna i bullformar eller på bakplåtspapper på plåt.
5. Jäs en gång till:
Täck över bullarna och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
6. Grädda:
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200°C (över- och undervärme) i 10–12 minuter, tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler.
📝 Tips för extra saftiga bullar:
-
Tillsätt gärna 1 msk neutral olja i degen för ännu mjukare konsistens.
-
Spraya bullarna lätt med vatten innan de går in i ugnen – det hjälper ytan att inte bli för torr.
-
Frys in bullarna samma dag de bakats – glutenfritt bakat blir snabbt torrt i rumstemperatur.
-
Du kan byta ut smöret mot mjölkfritt alternativ för en helt mjölkfri version.
🌿 Alternativ: Veganska & glutenfria bullar
Vill du göra dina bullar helt veganska? Inga problem!
Byt ut:
-
Mjölk → växtbaserad dryck (t.ex. havre, mandel eller sojadryck)
-
Smör → mjölkfritt margarin
-
Ägg → pensla med växtmjölk + lite sirap eller olja
❤️ Avslutning
Att baka glutenfria kanelbullar kräver lite extra kärlek – men resultatet blir fantastiskt. Med rätt teknik, ett bra mjöl och lite tålamod får du bullar som smakar precis som klassiska – kanske till och med bättre!
Så nästa gång du vill fira Kanelbullens dag, bjuda på fika eller bara unna dig något riktigt gott – våga prova det här glutenfria receptet. Dina smaklökar (och magen!) kommer att tacka dig.
Vill du ha en laktosfri, sockerfri eller extra proteinrik variant också? Jag hjälper dig gärna!
Lämna ett svar