Resor

Pilane gravfält Sommaren 2020

Pilane Gravfält

En av våra utflykter denna ovanliga sommar blev till Tjörn, lite norr om Göteborg, till Pilane gravfält. Vi packade picknick korgen med kaffe och mackor och fikade när vi hade gått halvvägs ungefär. Det var en mulen dag, perfekt väder för ett besök där.

Det är en skulptur utställning utomhus som arrangeras varje år sedan 2007. Varje sommar visas nya konstverk. Här kommer lite fakta :  Pilane är naturens egen konsthall, ett åtta hektar stort kulturlandskap där du rör dig fritt under bar himmel. Du går själv eller i ett mindre sällskap tillsammans med familj och vänner. Med storslagen utsikt över den bohuslänska arkipelagen kan du känna närheten till konsten, havet och platsens mångtusenåriga historia.

12 000 år sedan. Isen låg i ett 1 km tjockt täcke över Pilane.

10 000 år sedan. Isen hade smält såpass att de högre delarna av Pilane låg ovanför vattenytan. Renjägare följde de renflockar som letade bete av randen i inlandsisen.

4 500 år sedan.  Bondestenålder. Spår efter säsongsbosättning där parkeringen är belägen idag. Bland annat finns fynd av trattbägarkeramik, ornamenterad och mycket vacker.  Enorma skalbankar har bildats vilket senare kommer att ge Pilane en mycket kalkrik jord, en förutsättning för nuvarande artrikedom.

3 000 år sedan. Bronsåldern. Fynd av keramik i närheten av parkeringsplatsen vilken då var strand.

2 000 år sedan. En stor civilisation fanns nu kring Pilane. Gravfält med ett 90-tal synliga gravar som är mellan 1 500 och 2 000 år gamla. Högar med kantkedja och stenblock på mitten, domarringar m. flera. Gravtyper som var vanliga vid romersk järnålder och folkvandringstid.

Nu tid. Arkeologiska utgrävningar har visat att Pilane inte enbart var en boplats och en gravplats utan även en mötesplats för människor och kulturer.  Pilane som mötesplats är utgångspunkten för dagens Pilane. Runt gravfältet arrangeras sedan 2007 en skulpturutställning med verk av ledande konstnärer från världens alla hörn. Nya konstverk varje sommar. Förutom skulpturen med Anna.

 

 

Skulptur i Pilane är ett privat, oberoende och icke kommersiellt arrangemang som drivs av Pilane Heritage Museum.

Nästa utställning – Pilane 2021 – öppnar 15 Maj 2021 och pågår t. o. m 26 september 2021.