Skip to content
Okategoriserade

Så började mitt liv med skolios

 

Livet med skolios

Det började redan vid mitt första andetag. Redan vid födseln upptäcktes min grava skolios. Så fort jag kunde gå började mina läkarundersökningar. Högerbenet var kortare än det vänstra vilket resulterade senare i livet skoinlägg i båda skorna och få högerskon höjd med 15 mm hos ortopeden. Som barn kunde jag inte stå på ett ben, hopp hage, inte springa ikapp mina kompisar.

Skoltiden var jobbig speciellt gymnastik lektionerna. Jag hade svårt att springa, hoppa och allt annat som barn tycker är roligt.

Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg blev mitt andra hem. Många läkarbesök, undersökningar och röntgen bilder. Läkarna mätte snedheten till 40 grader.

När jag var 16 år blev jag ordinerad att börja med korsett, Bostonkorsett. Den skulle jag ha 23 timmar om dygnet de första 2 åren, Den timmen jag var utan den var det träning, dusch och vila. Jag började med korsetten när jag gick på gymnasiet. På dem gymnastiklektioner jag inte kunde delta hade jag eget träningsprogram.

Gymnasietiden var mitt livs värsta upplevelse. Jag blev mobbad av både elever och lärare. Jag blev in puttad i väggen, kompisarna sprang ifrån mig.

Mamma åkte med till skolan och pratade med läraren och klassen, visade upp korsetten. Jag fick tillstånd att gå ifrån och vila mig på vilorummet vid behov för jag klarade inte sitta en hel dag med korsetten utan att vila ryggen.

Av vissa lärare fick jag höra att jag gick ifrån och vilade för att komma ifrån lektionerna men så var det inte. Bortsett det som var runt mig och min dåliga rygg så har jag alltid gillat skolan även om jag fick ha stödundervisning.

Jag hade korsetten 23 timmar/dygnet i 2 år , sedan började nedtrappningen och när jag var 21 år fick jag sluta med korsetten.

Skoliosen har präglat hela mitt liv. Jag har inte alltid haft  så många vänner men ju äldre jag blev så insåg jag att jag hade hellre några få riktiga vänner än flera som inte var justa, oärliga.

Jag har alltid haft svårt med yrkeslivet och hitta ett jobb jag klarade av, hittade jag ett som jag trivdes så fick jag sluta pga värk eller för tunga arbetsmoment.

2001, när jag var 20 år började min kroniska värk och då började min sjukskrivning till och från. Jag jobbade då som trädgårdsarbetare i en salladsodling. Då trodde jag först att det berodde på monotont arbete men det visade sig var en nerv som låg i kläm efter korsettbehandlingen men det tog flera år och många olika läkarbesök innan jag fick veta vad det berodde på.  2007 blev det operation. Den berättar jag om i ett senare inlägg

 

 

One comment on “Så började mitt liv med skolios”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *