Skip to content
Livsstil

Celiaki

Sommaren 2016 kände jag mig väldigt trött och blev lätt andfådd vid promenader. Klarade knappt gå i uppförsbackar utan uppehåll.

Så till slut fick jag tid till läkaren och där visade blodvärdena så låga värden så läkaren misstänkte glutenintolerans. Remiss för gastroskopi skickades och i November fick jag tid. Redan efter undersökningen fick jag rådet att undvika all gluten.

I januari fick jag beskedet att jag har Celiaki. Det blev en stor omställning, att hitta glutenfritt bröd var inte lätt, väldigt dyrt också.

Jag fick råd av dietisten och den första tiden fick jag även reducerat pris på produkter men det drog Västra Götalands regionen in för vuxna över 16 år. Det enda jag fick billigare var näringsdryck som jag beställde  från dietisten.

Nu 3 år senare har jag kommit in i det riktigt bra. Jag har även blivit laktosintolerant, det är väldigt vanligt för glutenintoleranta personer Det har kommit mer både produkter och tillverkare på marknaden. Det finns goda matbröd, mycket kaffebröd som är tom godare än vissa hembakat.

Det finns dock vissa cafeér som inte har något glutenfritt alternativ men på det flesta ställen kan man alltid få något. Restauranger har blivit väldigt bra på kunskap och utbud.

Märken på tillverkare jag kan rekommendera är Semper, Hans och Greta, Fria, Fria

Det finns även bra grupper på Facebook och mycket att följa på Instagram

 

One comment on “Celiaki”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *